Balaton, Balaton, de csodás!

 

 

Több éve figyeljük az északi parton található kávézók kínálatát. Az eddigi időszak, az elmúlt közel 10 év nem kényeztetett bennünket. A vendéglátó-helyeken szinte ismeretlen volt az eszpresszó kultúra. Volt idő, amikor még egy „szegáért” is messze elzarándokoltunk.

 

Balatonfüred az egyik kedvenc nyári helyünk.

 

-         Voltál már a Karolinában? kérdezte egy ismerősöm. Helyben pörkölik a kávét.

Orrunkban már éreztük is a frissen pörkölt KV illatát, megindult a nyálelválasztás és már robogtunk is a füredi mólóhoz. Bár tényleg helyben pörkölték, ennek ellenére a kóstolt eszpresszó test és karakter nélküli, alul extraktált ital volt. (meg kell jegyezzük, hogy önmagában a helyben pörkölés ténye nem garanciája a megfelelő csészeminőségnek)

Még mindig a fülemben cseng a tulajdonos válasza arra a kérdésemre, hogy

-         Lehetséges, hogy kevés a KV mennyisége az eszpresszóban?

-         Igen lehetséges, de minden apróságra nem tudunk figyelni…

 

Badacsony környéke a másik kedvenc családi pihenőhely.

 

Hosszas kutatás után találtunk rá kb. 2 éve az ILLY márkára a 4 csillagos BONVINO hotelben , ahol ezen márka sem ajándékozott meg bennünket a várt/kívánt íz élménnyel.

 

Ez a múlt, mit mutat a jelen, az idei szezon?

 

Az egyik legrégebbi hazai pörkölő manufaktúra, a Semiramis nagyot lépett az északi oldalon.

 

Szigligeten a Kastély-kávézóban, az Alkotóház szomszédságában, a régi jól bevált szicíliai Ioniát váltotta. Sajnos a csere a csészeminőségre nem hatott előnyösen – az elkészített eszpresszó test nélküli, híg forró ital volt. (egy-két grammal több kávé a karban szintekkel javította volna a minőséget)

Ábrahámhegyen az Ábrahám-teázóban a Cafe Perte helyett Semiramis logo világít a gazdag növényzetű gondosan ápolt, árnyas udvaron. A személyzet bizonytalanságai ellenére sikerült egy olyan eszpresszót készíteni, amelyre azt tudjuk mondani, hogy elfogadható annak ellenére, hogy különös íz jegyeket nem leltünk az italban.


Balatonfüred arácsi részén az Arácsi cukrászdában (startup családi vállalkozás) is Semiramis kávét kóstolhatunk.

Előző tapasztalatainkból kiindulva itt inkább ristrettót rendeltünk, és bár extra íz élményben itt sem volt részünk, de a test rendben volt, a crema pedig közepesen tartós, mogyoró-színű. Meg kell jegyeznünk, hogy a tulajdonos folyamatos, aktív jelenléte jelentősen hozzájárul/t a megfelelő minőség biztosításához.

 

Összegezve:

Semiramis márkanév alatt sajnos alapjában karakter nélküli, határozott elgondolástól mentes kávét tudunk fogyasztani, amin azonban nagyot javíthat/na a pultos/barista/tulajdonos felkészültsége, KV iránti elkötelezettsége.