KÁVÉKÓSTOLÓ

A kávékészítésről és a kávézókról

Balaton, Balaton, de csodás!

Balaton, Balaton, de csodás!

 

 

Több éve figyeljük az északi parton található kávézók kínálatát. Az eddigi időszak, az elmúlt közel 10 év nem kényeztetett bennünket. A vendéglátó-helyeken szinte ismeretlen volt az eszpresszó kultúra. Volt idő, amikor még egy „szegáért” is messze elzarándokoltunk.

 

Balatonfüred az egyik kedvenc nyári helyünk.

 

-         Voltál már a Karolinában? kérdezte egy ismerősöm. Helyben pörkölik a kávét.

Orrunkban már éreztük is a frissen pörkölt KV illatát, megindult a nyálelválasztás és már robogtunk is a füredi mólóhoz. Bár tényleg helyben pörkölték, ennek ellenére a kóstolt eszpresszó test és karakter nélküli, alul extraktált ital volt. (meg kell jegyezzük, hogy önmagában a helyben pörkölés ténye nem garanciája a megfelelő csészeminőségnek)

Még mindig a fülemben cseng a tulajdonos válasza arra a kérdésemre, hogy

-         Lehetséges, hogy kevés a KV mennyisége az eszpresszóban?

-         Igen lehetséges, de minden apróságra nem tudunk figyelni…

 

Badacsony környéke a másik kedvenc családi pihenőhely.

 

Hosszas kutatás után találtunk rá kb. 2 éve az ILLY márkára a 4 csillagos BONVINO hotelben , ahol ezen márka sem ajándékozott meg bennünket a várt/kívánt íz élménnyel.

 

Ez a múlt, mit mutat a jelen, az idei szezon?

 

Az egyik legrégebbi hazai pörkölő manufaktúra, a Semiramis nagyot lépett az északi oldalon.

 

Szigligeten a Kastély-kávézóban, az Alkotóház szomszédságában, a régi jól bevált szicíliai Ioniát váltotta. Sajnos a csere a csészeminőségre nem hatott előnyösen – az elkészített eszpresszó test nélküli, híg forró ital volt. (egy-két grammal több kávé a karban szintekkel javította volna a minőséget)

Ábrahámhegyen az Ábrahám-teázóban a Cafe Perte helyett Semiramis logo világít a gazdag növényzetű gondosan ápolt, árnyas udvaron. A személyzet bizonytalanságai ellenére sikerült egy olyan eszpresszót készíteni, amelyre azt tudjuk mondani, hogy elfogadható annak ellenére, hogy különös íz jegyeket nem leltünk az italban.


Balatonfüred arácsi részén az Arácsi cukrászdában (startup családi vállalkozás) is Semiramis kávét kóstolhatunk.

Előző tapasztalatainkból kiindulva itt inkább ristrettót rendeltünk, és bár extra íz élményben itt sem volt részünk, de a test rendben volt, a crema pedig közepesen tartós, mogyoró-színű. Meg kell jegyeznünk, hogy a tulajdonos folyamatos, aktív jelenléte jelentősen hozzájárul/t a megfelelő minőség biztosításához.

 

Összegezve:

Semiramis márkanév alatt sajnos alapjában karakter nélküli, határozott elgondolástól mentes kávét tudunk fogyasztani, amin azonban nagyot javíthat/na a pultos/barista/tulajdonos felkészültsége, KV iránti elkötelezettsége.

0 Hozzászólás

Hol rejtőzik a kávégép?

Hol rejtőzik a kávégép?

(Balatonfüred, Baricska Csárda)

 

Kellemes, lugas alatt hívogató muskátlis szekér. Ez a balatonfüredi Baricska csárda bejárata. Régóta vártuk, hogy belülről is megismerjük ezt a tradicionális éttermet.

A csárda már az 1800-as évektől csillapította a betérők éhségét, de akkor még nem szerepelt az itallapon a KV.

Nem szaladunk a történet elébe, hiszen a nagyon hűvös délelőttöt követően jólesően pihentetjük szemeinket a tihanyi félszigeten, miközben az éttermet megtölti a lenyugvó nap aranyló sugara.

 

 

Valami helyi jellegű ételt ennénk. Erre a szürke marha gulyás mutatkozik a legjobbnak. És persze utána a házi tésztából készült házi túróval nyakon öntött túrós csusza. A gulyás nagyon finom volt, a csusza is különleges. Jól megpirították a kétféle házi tésztát, bár nem az ízlésünkhöz közelálló „Al Dente”.


 

 

 

 

 

 

 

 

Az ételeket kísérő italok fenségesek voltak. Úgy mint az Istvándy  pincészet natúr szőlő leve és a házi csipkebogyó szörp.

 

És amiért igazából jöttünk, az a KV. Már érkezéskor figyeltük a pultot, ahol a kávégépnek kellett volna lennie, de nem volt ott. Mondani sem kell, hogy a vacsora milyen izgalmakkal telt.

 

 

Aztán eljött a várva várt pillanat és a csárda talán legkedvesebb pincére és a következő párbeszéd zajlott.

-          Milyen kávét készítenek?

-          Maromast.

-          Hmm, azt szeretem.

-          És milyen gépen?

-          Nem tudom, de rögtön megnézem.

Kisvártatva:

-          Astoria a gép neve.

Ekkor már nagyon kíváncsiak lettünk, hiszen ez nem rossz páros.

-          De hol készül, hiszen nem látom a gépet?

-          Az…., privát területen van.

-          Hm… ennek ellenére, ha szépen megkérem, megnézhetjük, hogy készül a KV? Tudja, mi nagy rajongói vagyunk a kávénak és nagy örömet szerez, ha láthatjuk, hogy is készül az ital.

-          Megkérdezem a vezetőséget, de kevés esélyt látok rá, hiszen oda csak a személyzet mehet be.

Sajnos nem kaptunk engedélyt. Sebaj, „vakon” kóstolunk. (Azért a lefolyás szemmel tartása sokat segít a további kávékészítési javaslattételben és a tisztaság megítélésében J)

Közben már szóba keveredett a Blog, mert valahogy próbáltuk elkerülni a látszatot, hogy nem NAV és ANTSZ ellenőrök ülnek az asztalnál, csak „egyszerű” KV fanatikusok. És kértük a” szokásos” presszót. Hosszas várakozást követően kissé remegő kézben (mint a versenyeken is gyakran láthatjuk) megérkezett az egyedi felirattal ellátott csészében a várva várt ital.

 

-      El kell mondanom, hogy életem legprecízebb kávéját készítettem. Hogy ízlik? kérdezi őszinte érdeklődéssel a pincér.

-      Jól gondolom, hogy sokáig csak cseppekben érkezett a kv a csészébe?- kérdezem hosszas illatolás és az első korty után, mivel érzem, hogy a kávé kissé megégett.

-      Valóban, nagyon lassan indult meg…, de Ön ezt miből szűrte le?

-      Hm.., sok Maromast ittunk, mondtuk viccelődve (és itt rövid szakmai beszélgetés következett a láthatóan nagyon érdeklődő pincérrel).

A jó hangulatot a csárda négy fős zenekara fokozta. Nehezen álltunk fel az asztaltól.

 

Összegezve: a hely nagyon hangulatos, kedves, előzékeny a kiszolgálás, finomak az ételek és a KV is vállalható . (A csésze és az ital is megfelelő hőmérsékletű volt. A crema jelen volt, de kissé vékonyabb az elvárhatónál.)

0 Hozzászólás
Címkefelhő
Feedek
Megosztás