GRESHAM  PALOTA   (Four Seasons Hotels)

Mottó: „ma nem kell őrlőt állítani, mert nincs is”

 

Hol volt, hol nem volt, a Duna parton, a Várnegyeddel szemben, áll egy palota. Tervezője szecessziós stílusban megálmodta és 1907-ben megépült. Egy gyönyörű tavaszi napon egy királynő és a lovagja kitalálta, hogy belülről is megcsodálja a palotát, mivel koffein szintjük már alacsony volt.  A palota kapuját szélesre nyitotta a londiner és üdvözölte a betérőket. Az étteremben a nap sugara jelölte ki részükre az asztalt, ahonnét kiváló kilátás nyílt a Lánchídra. A pincérek rögvest tüsténkedtek az újdonsült vendégek körül. A szó a kávéra terelődött. És itt vége is a mesének, illetve az illúzió, hogy Budapest legdrágább, legimpozánsabb szállodájában jó kávét iszunk.

Vissza a földre!

-          Milyen kávét készítenek? Hangzott a kérdés.

-          Lavazzát. Így a válasz.

Pillanatra nagyon megrökönyödtem. Semmi probléma, tegyünk egy próbát és rendeltem egy presszót. (A Gerlóczy kávéházban is Lavazzát készítettek legutóbb és teljesen rendben volt. Valahol belső nyugalom van rajtam, hiszen ezernél is több kávét készítettem ebből a márkából, könnyű lesz az összehasonlítás.) Pár kellemes szó a pincérrel és máris álmaim KV gépe előtt álltam.

(A kép illusztráció, nem a helyszínen készült)

Egy gyönyörű állapotban lévő Faema E61. Kis túlzással letérdelnék előtte, hiszen velem egykorú mechanikus gépekről beszélünk, amelyek a mai napig kiváló minőségű kávékat készítenek. A folyamatot látnom kell, de bár ne láttam volna. Egy nyitott tetejű edényből, adagolókanállal, találom mennyiségben töltődik a szűrő. Tamper, fejöblítés, felhelyezés és 27-28 mp lefolyási idő. A végeredmény vajon milyen lehet egy „döglött” (kiszellőzött, aromavesztett, oxidálódott, széndioxidtól mentes) kávéból? (Hát nem ez volt életem legjobb kávéja.)

Partnerem glutén mentes süteményt kívánt és nem erőltette a Lavazzás vonalat, úgy gondolta a márka ismeretében vakon bízhat bennem. Az „Opera” fantázia névre keresztelt édesség költeményre esett a választása, de sajnos ez a sütemény épen készítés alatt volt. A pincér jelezte, hogy körül belül 20 perc múlva tudja tálalni. (Nagyon sokat számít, hogy rendelés felvételekor ezeket a dolgokat tisztázzuk.) egyébként 17 perc múlva megjelent a várva várt sütemény, amely olyan finom volt, hogy szavakat is nehéz rá találni.

Tények:

A kávé (kis túlzással, sajnos) ihatatlan. (Nem szokásom, de felét otthagytam)

A presszó ára: 1600,- Ft

A kiszolgálás mintaszerű. Nem tolakodó, kellően (meglepően) barátságos.

Kilátás rendben (bár a nagyobb buszok néha kitakartak).

A sima csapvíz ingyen van (jár a kávéhoz).

A sütemény kísérő italáért sem számoltak fel díjat, a „késés” végett.

A fa vázas székek kényelmetlenek.

A növény díszítés kiemelkedő.

A sütemény harmonikus ízét még mindig a számban érzem.

Összegezve: Amennyiben nem kávét inni mentünk volna 5*, de KV ivásra NEM ajánlom a helyet.