MÁLTA

 

Málta az egyik legdélebbi európai sziget már Tunéziával egyvonalban. Nagy kíváncsiság előzte meg érkezésünket, hiszen a sziget lakók nyelvében angol, francia és arab keveredik. Milyen hatással van ez a kávékészítésre és fogyasztásra?


Egy hetet töltöttünk a fővárosban Vallettában és próbáltuk értelmezni a dél európai kávéfogyasztást. Azt tapasztaltuk, hogy a meghatározó az olasz (dél-olasz) vonal. Mauro, Kimbo, Ionia, Moak, Lavazza, Caffe Vergnano, Illy, és egy számunkra új befutó a Saquella. A kóstolt „Gran Miscela Bar Gold” blend jávai alapanyagú, ízében kellemes selymes étcsokis, némi virágos réttel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rengeteg, olasz vonalat képviselő kávézó után nagy meglepetés és talán az ottlétünk fénypontja volt, amikor egy brew (Hario) eszközöket is forgalmazó tea, kávé, csoki boltba léptünk (Chocolate District), ahol az eladó reggelijéhez V60-al készített kávéját meg tudtuk kóstolni.

Mark Aquiliana szívesen megosztotta velünk brazil kávéból (Fazenda Lagoa) készített italát. Kellemesen letisztult, harmonikus, enyhén édeskés italt kóstolhattunk. Szakmai diskurzust követően Marktól kaptunk egy kis különleges kubai szüretelésű, közepestől kicsit erősebben pörkölt kávét (Turquino).(Kubai kávét hazánkban a Frei kávézóban ihat/tunk, de máshol eddig nem találkoztunk vele.)

Elkészítettük filternek is (ez kissé keserű volt a mi receptünk alapján), és presszóként is.

Miközben kortyolgatjuk az étcsokis, picit dohányos, néhol aszalt szilvát felvillantó kubai presszót, nosztalgiával gondolunk vissza erre a Földközi tengeri gyöngyszemre.